Home » Newsletter » Waarom vrouwen anders kijken naar mode dan mannen

Waarom vrouwen anders kijken naar mode dan mannen

Mannen en vrouwen kijken anders naar iets om te bepalen of het mooi is of niet. Reden hiervoor is dat mannen en vrouwen hun hersenen op een verschillende wijze gebruiken. Dit is volgens wetenschappers wellicht het gevolg van de verschillende manieren waarop het vrouwen- en het mannenbrein in de evolutie zijn ontstaan.

Uit wetenschappelijke analyse van de gebruikte hersendelen bij het bekijken van schilderijen en foto’s, blijkt dat vrouwen zowel hun linker als rechter hersenlob gebruiken. Mannen daarentegen gebruiken alleen hun rechtse exemplaar. Volgens de onderzoekers komt dit doordat vrouwen de gewoonte hebben om datgene wat ze zien in een algemene context te plaatsen en daarbij ook nog oog hebben voor details. Mannen daarentegen concentreren zich op het gehele plaatje en niet op details.

Dat mannen en vrouwen op een verschillende wijze kijken om schoonheid in te schatten, vloeit wellicht voort uit de werkverdeling die in de prehistorie tussen mannen en vrouwen bestond. De pariëntale hersenlob ontstond miljoenen jaren geleden, vroeg in de menselijke evolutie, kort na het uiteengaan van de chimpansee en de mens. Onze voorouders waren toen jagers-verzamelaars, waarbij de mannen de jacht voor hun rekening namen en de vrouwen het verzamelen van vruchten. Jagers hebben baat bij een goed algemeen ruimtelijk inzicht om dieren achterna te zitten, terwijl bessenplukkers het van kleine details zoals kleurverschillen moeten hebben.

(Bron: Department of Ecology and Evolutionary Biology, University of California – Article 09-00304)

Dit is wellicht ook de verklaring waarom vrouwen veel meer aandacht hebben voor de details bij modeontwerpen terwijl mannen de kleine verschillen meestal niet zien. Daarmee is ook verklaard waarom mannen meestal niet opmerken dat hun vrouw een nieuw paar schoenen heeft gekocht of een andere make-up heeft aangebracht!

Categorie: