Home » Newsletter » Wetenschappelijk bewezen: natuurlijke pels beter dan nepbont

Wetenschappelijk bewezen: natuurlijke pels beter dan nepbont

Het Bekleidungsphysiologisches Institut Hohenstein in Duitsland heeft onderzocht welke mantel zowel bij koud als zacht winterweer het aangenaamst om dragen is. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een nertsmantel, een pelsmantel uit coyote (prairiewolf) en een jas uit nepbont. Deze drie verschillende mantels werden kledingfysiologisch geanalyseerd.

De drie kledingstukken werden getest op hun warmte-isolerend vermogen voor de echt koude winterdagen en hun ademactiviteit voor de zachtere winterdagen.
Voor het warmte-isolerend effect scoorde de coyotemantel het hoogst. Bij zeer koude weersomstandigheden is de coyotemantel beduidend warmer dan de nertsmantel (tweede) of het nepbont. Daarbij moet aangestipt worden dat de coyotemantel met zijn 3,213 kilogram de zwaarste mantel van de drie was. Ter vergelijking: de nertsmantel woog 2,654 kg en de mantel uit nepbont 2,481 kg.

De waterdampdoorlaatbaarheid-weerstand bepaalt hoe snel men een gevoel van ‘te warm’ krijgt in een jas. Dit was het hoogst bij de coyotemantel. Op de tweede plaats kwam het nepbont. De ademactiviteit van de nertsmantel blijkt dus de beste te zijn.

Het besluit van de studie is: de coyotemantel is absoluut de warmste en de meest geschikte voor ijzige koude zoals men die in Moskou en het Hoge Noorden kent. Voor de zachte winters in onze streken biedt de nertsmantel het beste draagcomfort wegens de goede combinatie tussen warmte-isolerend vermogen en de ademactiviteit van het natuurlijke materiaal. ’s Morgens en ‘s avonds is de nertsmantel lekker warm en biedt hij prima bescherming tegen kilte en koude. In de namiddag, wanneer het kwik wat oploopt of wanneer men een verwarmde plaats binnenstapt, blijft de nertsjas aangenaam om dragen en geeft hij niet snel het gevoel té warm te zijn.

Dit fenomeen hebben de Italiaanse en Spaanse vrouwen al langer ontdekt. Zij dragen hun pelsjassen van november tot Pasen, ongeacht de weersomstandigheden, en genieten zo maximaal van hun kostbaar bezit. Ook bij ons zien we meer en meer dat vooral jonge vrouwen hun pels doordragen tot na de winter en zodoende volop van hun pelsaankoop genieten.

Categorie: